pb connect

MindMapping med MindManager

För ett skärpt tänkande
i en värld som kräver allt mer av skärpt tänkande.

av Gösta Steneskog
Process Management Consulting AB

Vill du...

- kunna läsa en rapport och förstå den snabbare och bättre än nu?
- lära dig en läxa snabbare och minnas den bättre i morgon?
- kunna snabbt ta fram en bra struktur för en presentation, ett dokument, en plan?
- i en dialog med andra snabbare komma fram till kreativa förslag som alla bidrar till och som alla förstår och minns?
Visst, det vill vi väl alla för..

Vi lever i informationsåldern

- att vara skicklig i att hantera information är nyckeln till framgång när alltmer komplex information strömmar över oss i allt snabbare takt
- vår hjärna är vårt viktigaste verktyg i det arbetet
- Mindmapping är ett arbetssätt för att klara detta - och som får oss att utnyttja hela hjärnan
- MindManager ger oss möjligheter att få hjälp och stöd av persondatorn i det arbetet.

Vi behöver ett skärpt tänkande och mindmapping med MindManager kan ge oss det.

Att hantera, arbeta med information blir en allt större del av vår tillvaro medan vi allt mindre sysslar med kroppsligt arbete och kroppsliga aktiviteter. Vi läser, lyssnar, ser, tänker, talar, förklarar från morgon till kväll. Det blir allt mer vi skall förstå, skall lära oss och minnas. Vi skall vara alltmer kreativa och tänka nya tankar. Vi skall samarbeta alltmer med andra och kunna kommunicera, byta information. Vi skall hitta den informationsnål vi söker i den jättelika höstack som dagens informationsmängd är.

Det är vi och vår stackars hjärna som skall klara detta. En del viktiga saker om informationshantering har vi lärt oss - att läsa och skriva t.ex. - och det har vi gjort med viss möda. Men vi behöver bli skickligare - mycket skickligare. Ett sätt att skärpa vårt tänkande är att arbeta med mind maps.

Mindmaps och Mindmapping

Vad är en mindmap? Det är en karta över en tanke, en tankefigur eller tankekomplex. Kartan ritas enligt vissa regler: den skall ha en centrumbild, linjer som grenar ut sig från centrum med ett nyckelord pr gren. Den innehåller bilder och symboler mm.

Mindmapping är en dialog mellan tankefiguren i mitt huvud och mind-mappen på pappret eller bildskärmen. När jag själv ritar en mindmap så utvecklas tankefiguren i mitt huvud och kartan parallellt. Reglerna för kartritningen - kartans "språk" - leder till att i det arbetet kommer mina tankar att utvecklas, struktureras, preciseras, fördjupas och lagras. Ritar vi en mindmap tillsammans så påverkas mindmappens framväxt av alla våra tankar om ämnet, påverkas allas våra tankar av mindmappen och av vad vi säger och vi gör. Jag går därifrån med en rikt utvecklad tanke som via dialogen kring mindmappen vuxit fram, jag har också mindmappen med som en förstärkning och stabilisering av mitt minne av diskussionen och jag vet att de andra deltagarna har en liknande tankefigur med sig hem.

Varför är just mindmapping så bra? Kan man inte bara skriva en uppsats tillsammans och diskutera den? Jodå, men fördelarna med reglerna för mindmaps är att de tvingar oss att utnyttja och utveckla både vår analytiska, språkorienterade vänstra hjärnhalva och vår associerande, bildorienterade högra hjälvhalva och - inte minst - samspelet mellan dem. Det är det som ger oss väsentligt bättre möjligheter att bli informationsålderns vinnare.

Detta gör att mindmapping är ett verktyg som hjälper oss att kunna förstå föreläsningar, rapporter, böcker mm bättre och snabbare samt att minnas dem längre. Det hjälper oss också att skapa information som planer, presentationer, dokument, böcker mm. Det ger oss också möjligheten att samverka med många i det arbetet.

MindManager och mindmapping

Mindmapping som metod presenterades av Tony Buzan omkring 1970 och har utvecklats vidare sedan dess. Tills under de senaste åren har nästa alla mindmaps ritats för hand men i och med verktyg som MindManager har man alltmer börjat kunna utnyttja datorernas kraft som hjälp i arbetet. Nu har utvecklingen kommit så långt att Mindmapping med MindManager är ett mycket kraftfullt redskap för att klara sig i informationsdjungeln. Inte så att alla alltid skall använda mindmapping eller att man alltid skall göra sina mindmaps i MindManager, men i många situationer kommer den som behärskar det redskapet att kunna klara sig klart bättre än de som inte kan.
 

för ett skärpt tänkande i en värld som kräver allt mer